На 29 март 2004 г. България става пълноправен член на НАТО.  Присъединяването

...
На 29 март 2004 г. България става пълноправен член на НАТО.  Присъединяването
Коментари Харесай

Отбелязваме 15 години от членството си в НАТО

На 29 март 2004 г. България става пълновръстен член на НАТО.  Присъединяването на България към Алианса минава през продължителен интеграционен развой, почнал през 90-те години на предишния век. През 1990 година България приема отправената към нея покана за определяне на дипломатически връзки с НАТО, напомня БГНЕС.

На 14 февруари 1994 г. страната ни подписва Рамковия документ и се причислява към програмата на НАТО „ Партньорство за мир ”. През март 1997 година държавното управление приема Национална стратегия за подготовка и присъединение на България към Северноатлантическия съюз и разпореждане на Министерския съвет, с което се основава държавен механизъм за съгласуваност на напъните за подготовка и присъединение към НАТО - Междуведомствен комитет за консолидиране в НАТО.

През май 2000 г. страната ни се включва в основаването на Вилнюската група като развой на политическа взаимност и съдействие сред страните-кандидатки за участие в НАТО. България получава покана за участие в НАТО на 22 ноември 2002 година на срещата на върха в Прага. 

На 18 март  2004 г. Народното заседание ратифицира Северноатлантическия контракт, а на 29  март 2004 година, дружно с още шест страни (Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения), става пълновръстен член на Алианса. Няколко дни по-късно – на 2 април 2004 година е формалната гала в Главната квартира на НАТО в Брюксел по отбелязване на присъединението на новоприетите седем страни към Северноатлантическия контракт. Националните флагове на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения бяха издигнати по азбучен ред. С това завърши най-голямото разширение на НАТО.  

Присъединяването на България към НАТО беше един от основните  цели на външната политика на страната ни през 90-те години на XX век. Активното присъединяване в програмата „ Партньорство за мир “ способства доста за готовността на българските въоръжени сили и структури за участието в Алианса. Тази стратегическа цел беше реализирана на 29 март 2004 година

15-та годишнина от участието ни в Съюза е и мотив за равносметка на извървения път, само че и за това какво е положението на войска ни. 

Докладът за положението на защитата и Въоръжените сили за 2017 година споделя, че българските въоръжени сили са в положение със усложнения и нараснал риск да извършват дилемите си по задачите, произлизащи от конституционните отговорности по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на страната в границите на груповата защита на НАТО и Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз.

Отделни задания по задача „ Отбрана “ и задача „ Подкрепа на интернационалния мир и сигурност “ се извършват с ограничавания. В документа се показва, че това се дължи на незадоволителния бюджет, отпускан за защита като % от Брутният вътрешен продукт, възходящата неокомплектованост с персонален състав и неприятното положение на остарялото въоръжение и бойна техника. Докладът  казва, че макар напъните за набиране на нов и задържане на квалифициран персонален състав, казусът с неокомплектоваността с военнослужещи в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска (20%) продължи да се задълбочава. В края на 2018 г.  на 28 декември - военното министерство заяви, че през 2018 година за първи път броят на постъпващите на военна работа е по-голям от броя на напускащите.

С оглед на осъществяването на нашия ангажимент към решението от Срещата на върха в Уелс за увеличение на разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт, Министерският съвет на България утвърди Национален проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 г. 

Що се отнася до модернизацията, страната ни има одобрени от депутатите три плана. Проект за капиталов разход  за „ Придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада “. Другите два са обновени планове за капиталови разноски „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили “ и за „ Придобиване на нов вид военен аероплан “.  На този стадий се водят договаряния с държавното управление на Съединените щати за придобиване на нов вид военен аероплан F-16. Очаква се те да  приключат това лято.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР